Страшни смеђи медведи - величанствени чувари шуме. Ова дивна животиња се сматра симболом Русије, иако се њена бројна станишта могу наћи у свим угловима наше планете. Будући да је смеђи медвед угрожен изумирањем, он је уврштен у Црвену књигу. У основи ова животиња живи у Русији, САД и Канади. Мали број медведа је преживео у Европи и Азији.

Интересантан је начин живота овог важног "мајстора тајге". Колико живи мрки медвед? Која тежина може досећи? Најзанимљивије чињенице о животу косолапога смеђег прста ћемо рећи у овом чланку.

Смеђи медвјед: опис изгледа

Ова животиња је веома јака. Моћно тијело је прекривено густом косом, а на полеђини се јасно види гребен. У њему се накупља велики број мишића, који медвједи дозвољавају да својим шапама наносе дробљење, да секу дрвеће или копају.

Глава му је веома велика, са малим ушима и малим, дубоким очима. Реп медвједа је кратак - око 2 цм, једва примјетан испод длаке. Шапе су врло јаке, са великим закривљеним канџама, које достижу дужину од 10 цм, а при ходу медвједа равномјерно преноси тјелесну тежину на читав ђон, попут човјека, те стога припада врсти животиња које се заустављају.

смеђи медведи

Плашт чувеног "мајстора тајге" је веома леп - густ, равномерно обојен. Смеђи медвједи имају тенденцију да се мељу - у прољеће и јесен обнављају крзнене капуте. Прва промјена крзна појављује се одмах након хибернације и врло је интензивна. Посебно су уочљиве његове манифестације током периода трке. Јесења мола је спора и траје до хибернације.

Колико живи мрки медвед?

Живот клецке зависи од његовог станишта. У дивљини смеђи медвјед може досећи старост од 20 до 35 година. Ако се животиња држи у зоолошком врту, ова бројка се скоро удвостручила. У заточеништву, медвјед може живјети око 50 година. Почетак пубертета јавља се у узрасту од 6 до 11 година.

Величина и тежина животиње

Торзо предаторског трупа стандардне дужине креће се од једног до два метра. Највећи медвједи живе на Аљасци, Камчатки и Далеком истоку. То су гризли, прави дивови, чија висина на постољу на задњим ногама досеже три метра.

Максимална тежина медведа (смеђа) може бити 600 кг. Ово су прави гиганти у тешкој категорији. Просечна тежина одраслог мужјака је 140-400 кг, а тежина женке 90-210 кг. Највећи мужјак је пронађен на острву Кодиак. Његова телесна тежина је била огромна - 1134 кг. Међутим, животиње које живе у централној Русији теже много мање - око 100 кг.

До јесени, ова животиња акумулира велику количину масних резерви за следећу хибернацију, па се тежина медведа (браон) повећава за 20%.

Хабитатс

Већина медведа живи у густим шумама, у мочварама. Често се могу видјети у тундрским или планинским шумама. У Русији, ова животиња заузима удаљена северна подручја. Врло често у Сибиру постоје смеђи медведи. Мирне шуме тајге допуштају да се стопало осећа пространо и слободно, и овде ништа не омета њихово постојање.

колико живи мрки медвед

У САД, медвједи живе углавном на отвореним површинама - на обалама, алпским ливадама. У Европи углавном живе у густим планинским шумама.

У Азији се могу наћи и популације смеђих медведа. Њихов домет обухвата мале области Палестине, Ирана, сјеверне Кине и јапанског острва Хоккаидо.

Шта јести медведи?

Свеједи и издржљивост - то су главне особине које помажу звери да опстане у тешким условима. У исхрани смеђег медведа 75% је биљна храна. Бруин може да се храни гомољима, орашастим плодовима, бобицама, стабљикама биљака, корена и жира. Ако то није довољно, медвјед може ићи на усјеве зоби или кукуруза, хранити се шумама кедра.

Велики појединци посједују изузетну снагу и плијен на малим младим животињама. Са само једним ударцем огромне шапе, медвјед може да убије кичму лоса или јелена. Лови срне, дивље свиње, јелене лопатаре, планинске козе. Нема проблема, смеђи медвједи могу јести глодавце, ларве, мраве, жабе, црве и гуштере.

Вјешти рибари и маскирање

Медвјед се често храни лешином. Неспретни животињски остаци пронађени вјешто га прекривају шибљем и покушавају да остану у близини док се потпуно не поједе. Ако је медвед недавно јео, може да сачека неколико дана. После извесног времена, месо убијене животиње ће постати мекше, и уживаће у њему са задовољством.

Најчудесније занимање медвједа је риболов. Они одлазе у далеке источне реке, где се лосос масовно акумулира. Посебно овдје медвједи се узгајају са својим потомством. Мајка вешто хвата лососа и носи је својим младунцима.

опис смеђег медведа

У исто вријеме на ријеци можете видјети и до 30 медвједа, који се често боре за плијен.

Понашање

Медвјед је веома развијен олфакторни органи. Мирис распаднутог меса, он се јасно осећа, чак је и од њега на удаљености од 3 км. Његов слух је такође веома развијен. Понекад медвјед устаје на задње ноге да би послушао било који звук или да осети смер мириса хране.

Како се медвјед понаша у природи? Смеђи "господар тајге" почиње да заобилази своје власништво у сумрак или рано ујутро. У лошем времену или током кишних периода, он може лутати кроз шуму цијели дан у потрази за храном.

Брзина и агилност - карактеристичне особине звери

На први поглед, ова огромна животиња изгледа веома незгодно и споро. Али није. Велики смеђи медвјед је врло окретан и лак за кретање. У потрази за жртвом, он може да достигне брзину до 60 км / х. Медвед је такође велики пливач. Лако се може превалити на удаљености од 6-10 км од воде и пливати са задовољством у врућим љетним данима.

Млади медведи се ужурбано пењу на дрвеће. Са годинама, ова способност је благо ослабљена, али не нестаје. Међутим, дубок снијег за њих је тешко искуство, јер се медвјед креће уз велике потешкоће.

Период оплодње

Након што су се вратили на снагу након дугог сна, смеђи медведи су спремни за парење. Гон почиње у пролеће, у мају, и траје око месец дана. Женке обавештавају о спремности за парење посебном тајном, која има јак мирис. На овим ознакама мушкарци проналазе своје изабране и штите их од ривала.

тежина смеђег медвједа

Понекад се за женку између два медвједа јављају жестоке битке у којима се одлучује о судбини и понекад о животу једног од њих. У случају смрти једног од мушкараца, побједник га може чак и појести.

У сезони парења медвједи су веома опасни. Они праве дивљу буку и могу напасти особу.

Репродукција потомства

Рођени су тачно 6-8 месеци у младунцима медведа. Обично женка доноси 2-4 младунчета, потпуно ћелава, са неразвијеним органима слуха и вида. Међутим, месец дана касније, младунци су отворили очи, постоји могућност хватања звукова. Одмах по рођењу, млади теже око 500 г, а њихова дужина достиже 25 цм, а до 3 мјесеца младунци имају све резове млијечних зуба.

Првих 6 месеци живота бебе једу мајчино млеко. Тада се у њихову исхрану додају бобице, инсекти, зелени. Касније им мајка доноси рибу или плијен. За око 2 године, млади живе са мајком, уче навике, суптилности лова, леже успавани с њом. Самостални живот младог медвједа почиње у доби од 3-4 године. Отац медведа никада не учествује у подизању потомства.

Начин живота

Смеђи медвед је нестабилна животиња. На једном месту једе, у другом спава, а за парење може да оде неколико километара од свог уобичајеног станишта. Млада медвједица лута околином све док не створи породицу.

Смеђи мајстор означава своју имовину. Овде може само ловити сам. Он обиљежава границе на посебан начин, кидањем коре са дрвећа. У подручјима без плантажа медвјед може љуштити предмете који се налазе у његовом видном пољу - камење, падине.

смеђи медвед у природи

Лети се може опуштено опустити на отвореним пропланцима, који леже директно на земљи. Главно је да је ово место било изоловано и безбедно за медведа.

Зашто цранк?

Прије хибернације, медвјед мора добити потребну количину масти. Ако то није довољно, животиња мора да лута даље у потрази за храном. Из овога долази име - штап.

Крећући се у хладну сезону, медвјед је осуђен на смрт од мраза, глади или ловачког пиштоља. Међутим, зими можете срести не само клипњачу. Често медвјед може једноставно бити поремећен од стране људи. Онда је ова дебео звер присиљена да тражи ново уточиште како би поново зимовала.

Сеарцх лаир

Медвед одабире ово зимско склониште са посебном пажњом. За брлогове, изабрана су поуздана мирна места, лоцирана на границама мочвара, у ветровницима, на обалама река, у скровитим пећинама. Склониште мора бити сухо, топло, пространо и сигурно.

Медвјед насути своју јазбину маховином, постављајући меко легло. Склониште за камење и изоловано. Врло често медвјед већ неколико година ужива у доброј соби.

Живот смеђих медведа је да се тражи храна, нарочито пре хибернације. Пре него што се увуче у сан, звер марљиво збуњује трагове: пролази кроз мочваре, избегава па чак и назад.

Тих и опуштајући одмор

У удобној дневној соби медведи спавају сву ледену дугу зиму. Стари мушкарци напуштају своје склониште пре било кога другог. Најдужи медвјед је у јазбини са потомством. Хибернација смеђих медведа Траје 5-6 месеци. Обично почиње у октобру, а завршава се у априлу.

живот смеђих медведа

Медвједи не утону у дубок сан. Они задржавају осетљивост и виталност, лако их је узнемирити. Тјелесна температура медвједа за вријеме спавања је у распону од 29-34 ступњева. За време хибернације, мало енергије се троши, а клеветина хвата своје резерве масти, стечене током активног времена. Током зимских празника медвјед губи око 80 кг своје тежине.

Винтеринг феатурес

Током зиме медвед спава на својој страни, удобно склупчан. Мање се често јављају положаји на леђима или седећи, са спуштеном главом. Дисање и откуцаји срца током хибернације успоравају.

Изненађујуће, током зимског сна, ова животиња не испразни. Сав отпад у тијелу медвједа се поновно обрађује и претвара у вриједне протеине потребне за његово постојање. Ректум је затворен густим плутовом, састављеном од игала, компримиране траве и вуне. Уклања се након што животиња напусти јазбину.

Да ли медвјед сисање шапа?

Многи наивно верују да у зимској хибернацији клекавица производи вриједне витамине из њихових удова. Али није. Чињеница је да је у јануару обновљена кожа на подлогама медведа. Стара сува кожа се ломи и даје му снажну нелагоду. Да би на неки начин ублажио овај сврбеж, медвед лиже шапу, влажи и омекшава својом пљувачком.

Опасна и јака животиња

Медвјед је прије свега предатор, моћан и страшан. Случајни сусрет са овом разјареном звером неће донети ништа добро.

велики смеђи медвед

Пролећна колосијек, зима у потрази за новим уточиштем - у тим периодима најопаснији је смеђи медвед. Опис или фотографије животиња које живе у расадницима и љубазно поступају са људима не би требало да вас заваравају - тамо су одрасли у потпуно различитим условима. У природи, наизглед мирна звер може бити окрутна и лако носити твоју главу. Поготово ако сте лутали по њеној територији.

Такође је неопходно избегавати женке са потомством. Мајке су вођене инстинктом и агресијом, тако да је боље да не устанете на њен начин.

Наравно, понашање клупске кости зависи од ситуације и доба године. Често медвједи сами бјеже, гледајући особу у даљини. Али немојте мислити да, пошто ова звер може јести бобице и мед, то је његова омиљена храна. Најбоља храна за медведа је месо, и он никада неће пропустити прилику да га добије.

Зашто неспретан?

Овај надимак је чврсто успостављен за медведа. И све од чињенице да када хода, он се измјењује на десној и лијевој шапи. Дакле, извана изгледа да је медвед косолапит.

Али ова спорост и неспретност је варљива. Када се појави опасна ситуација, ова звер одмах прелази у галоп и лако прети особу. Специфичност структуре предњих и задњих ногу омогућава му да покаже невиђену агилност приликом пењања узбрдо. Он побеђује врхове много брже него што се спушта од њих.

Требало је више од једног миленијума да се створи тако сложен систем станишта и живота ове чудесне животиње. Као резултат тога, смеђи медведи су стекли способност да преживе у подручјима у којима постоје оштри климатски услови. Природа је задивљујућа и остаје само да се диви њеној мудрости и непроменљивим законима, стављајући све на своје место.