У Гренланду, Исланду и поларним регионима Евроазије, као иу Северној Америци, постоји веома лепа птица - поларна или бела сова, коју локално становништво назива "гуска пастир". Који је био разлог да је тако назовете? Како се храни и лови? Погледајмо ближе једну од највећих сова које живе у нашој земљи. Сова црна и бела

Биолошке карактеристике

Поларна сова (Ництеа сцандиаца, или Бубо сцандиацус) припада класи Птице, реда сове, породици Сова, роду Филина.

Бела сова: опис

То је велика, величанствено перната птица беле боје са тамним мрљама и пјегама, чији је број и величина индивидуална за сваког појединца. Мужјаци су обично много лакши од женки и понекад су чисти бели без ознака. Ако је поларна сова црна и бела, онда је ово дефинитивно женско. Ова боја савршено их маскира у пролеће, када се положе јаја и излегу пилића. Женке ове врсте су највећи мужјаци. Дужина тела ових птица варира од 55 до 65 цм, а распон крила је већи од једног и по метра. Поларна сова тежи 800 - 3000 г. Дебело перје у потпуности покрива тело, кљун и шапе, поуздано штити птицу од мраза. Вхите овл

Бела сова, за разлику од других представника своје врсте, на пример, коктел-сова, има благи диск лица. На бочним површинама главе одраслих постоје "уши" које чине десетак више крутих пера него сви остали. Оштар црни кљун ове птице је савијен према доље и окружен је готово до врха перјем налик чекињама. Ирис ока Овај пернат грабљивац је светао или више пригушен златно-жуте боје, мање уобичајене птице зеленкасто-жуте боје.

Ареа

Као што је већ поменуто, сњежна сова преферира да живи у тундри Евроазије и Сјеверне Америке, а налази се и на острвима у Беринг Сеа на Свалбард и Франз Јосеф Ланд. Ова врста сове је савладала већину арктичких територија, чак и најудаљеније и најбезбедније углове ове сурове земље. У оштрим зимама или када недостаје хране, може летјети у више јужних крајева и живјети у увјетима шумске тундре и ниске шуме. Бела сова у тундри

Шта једе?

Бела сова је предатор који лови разне глодавце, али изнад свега, лемминге. Такође лови мање птице - патке, јаребице и гуске - као и мале предаторе, на пример, хермелин или арктичку лисицу. Рупите ловачку замку, једите рибу или "једите" мрљу од бијеле сове. Опис хране овог пернатог поларног предатора ће бити непотпун ако не кажете како он једе. Дакле, ова птица једноставно гута мали плен, али такав „трн“, као јеж, гњечи се кљуном. Већи плијен, на примјер, зец, раставља се на комаде својим црним оштрим канџама. Опис беле сове

Бела сова никада не лови у близини гнезда и активно штити своју територију. Због тога се многе птице, као што су гуске и гуске, труде да се приближе њој, користећи овог предатора да се заштите од паса и лисица, као и од напада других птица. Уочивши ту особину, неки северни народи почели су да називају полску сову „гуска пастир“.

Хунтинг феатурес

За разлику од других сова, поларна сова лови ујутро, па чак и поподне. Она пази на свој плијен, насељава се на неку узвишицу или кружи око ловачке територије. Може да види свој плијен за стотину метара, након чега је веома тешко, али јури на тло брзином муње и напада, грабећи је одозго. Ако је то мали глодавац, онда је сњежна сова једноставно прогута целу, заједно са својим зубима, косом и свим осталим, ау случају већег плијена, на пример, арктичком лисицом, хватајући труп с канџама, птица се диже у небо и одатле баца жртву на земљу. Онда слети на сузе.

Матинг гамес

Са почетком пролећа, мужјак поларне сова заузима територију коју ужива и обавештава целу околину о томе са гласним криковима. Ако постоји још један мушкарац који жели да добије ову заверу, домаћин без друге мисли започиње ваздушну битку и бори се до краја. Да би привукао пажњу жене на своју особу, он се смјешта на малу хумку или на брежуљку и организира утрке на њему, истовремено стварајући прилично мелодичне звукове. Када се појављује потенцијални партнер, мушки се пуца у текућем лету: лупкајући крилима, онда их нагло спушта, тако да формирају обрнуто слово В. Ако женка прихвати удварање, придружује се и одбрани парцеле. Бела сова занимљиве чињенице

Бреединг

Бијела сова преферира гнијезде, сухе падине, разне хумке и брегове. Занимљивости које су научници пронашли, посматрајући ове птице: не граде гнијезда, већ једноставно копају малу рупу у земљи, гдје полажу јаја. Њихова количина зависи од доступности и довољности хране у тундри. С обиљем плијена, поларне сове могу положити по 10-13, ау гладним временима може се наћи само 3-4 бијела јаја. Женка полаже јаја са дводневном паузом и инкубира око месец дана. Све ово вријеме мушкарац је штити и носи њу, а затим и храну за пилиће. Негдје у доби од 50-57 дана, сова ће бити на крилу и напустити родитељско гнијездо.

Карактеристике поларне сове

Размотрили смо све главне аспекте живота такве птице, као сњежна сова. Занимљиве чињенице о њеном последњем:

1. Овај поларни предатор не може да једе ништа до 40 дана користећи поткожне резерве масти. За то време слој масти је смањен за два центиметра. Да би се штедела енергија и енергија, током периода присилног "поста" птица практично не лети и седи на једном месту.

2. Бела сова, као и други представници ове врсте, може окренути главу на 270 °. То је могуће због јединствене структуре врата ових птица, која се састоји од 14 вратних пршљенова.

3. Сове очи могу само гледати напријед, кретати се као људска бића, не могу. Осим тога, ова птица не види ништа и доживљава стварност у црно-бијелој боји, боје сова се не разликују. Њихова зјеница се шири и сужава не само када се свјетлост мијења, већ и за вријеме дисања.